Založ si blog

Garantuje študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách

Pred obedom si profesor Kertéš hrdo vykračoval chodbou. Dokonca si jemne zakrepčil a popiskoval. Na katedre, ktorej garantoval študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách si ho hýčkali. Služobné auto s vodičom ráno pred jeho domom, potom „káva“ s vedúcim katedry, obed vo vybranej reštaurácii, oficiálne 5 hodín prednášok, popravde odučených nejakým domácim asistentom, večer posedenie s kamarátmi z akademického cechu nedotknuteľných. Paráda.

No, nebolo to vždy tak. Boli časy, keď učil viac ako stredoškolský učiteľ, viedol výskum, písal, publikoval, behal po konferenciách. Súkromný a intímny život na dlhodobom bode mrazu, kariérny postup v nedohľadne. Zmena nastala po 89, kedy sa začali zakladať univerzity charakteru od výmyslu sveta. Doslova naskočil na vlak do Poľska, kde sa docentúra dala vybaviť za pár korún a za pár mesiacov. To nič, že nevedel po poľsky, výrazy z nemčiny si pamätal so západných filmov pre dospelých a po anglicky vymenoval 3 – 4 kluby z Premiership. Hodina hanby, bod zlomu i krížova cesta na poľskej univerzite konfesijného charakteru. Habilitačnú prednášku mu preložil v rámci pracovných povinnosti kolega a pán profesor, toho času iba Jozef K., PhD., sa ju naučil naspamäť. Najedená a podpitá komisia sa dlho radila, no nakoniec s udelením titulu súhlasila. Aj vďaka sľúbenému mecheche v najlepšej reštaurácii v meste.

Od tejto chvíle to už bol nôž v masle. Pán doc už mohol reálne garantovať, iba prostredníctvom svojho mena riešiť projekty a najmä výlučne fiktívne učiť. Aktivity a výstupy so svojím menom ani nestíhal registrovať, nepamätal si, čo všetko napísal, vykonal, vyriešil. Jeho podpis sa po dôležitých dokumentoch množil, najradšej sa rozmnožoval na tých, kde boli finančné čiastky. Pozývali ho do komisií, zborov, štruktúr. Stretal sa s politikmi, podnikateľmi, biskupmi. Do zahraničia veľmi necestoval, s inými odborníkmi alebo profesionálmi z praxe sa nestretal. Z povinností keď mohol, tak sa vyvliekol. K študentom bol arogantný, na podriadených pes a k vybraným štedrý.

Na vrchole svojich akademických síl dokázal byť zamestnaný na 4  školách súčasne a študenti ho spoznali až v štátnicovej komisii. Diplomové práce v jeho mene viedli jeho podriadení a on počas pracovnej doby dohliadal na prestavbu svojej chalupy. Jozef nezabúdal. Nezabúdal na Poľsko a na sľub, ktorý dal. A tak mali autobusy a vlaky z Poľska akademickejších cestujúcich, parkovisko pred univerzitou pripomínalo parkovisko pred trhom na poľsko-slovenskom pomedzí.  Blízke rodiny členov akademickej obce sa museli zmieriť s tým, že podarúnok na katedrách bol vo forme czekolady, Żubrówky a soplice. Odvážnejší sa terigali aj s oscypkom a kielbasou. Na univerzitnom Eldoráde sa nič nemenilo a ak ste boli v správnom rybníku najväčším sumcom, boli ste nedotknuteľný.

Asi je to obyčajné ľudské. Skúšať kam sa dá až zájsť, veď s jedlom rastie chuť. A tak sa prof. Kertéš rozhodol kandidovať na dekana. V kuloároch mal podporu, podradní podriadení mu vymysleli program a kampaň. Aj miesta a funkcie už boli rozhodené medzi kamarátov. Kto je vysoko, slnko na neho riadne svieti, tieň vrhá väčší, aj vták ho skôr o.erie. Protikandidát vytiahol fakty z minulosti, fotky z prítomnosti a finty v budúcnosti.

Profesor si stále hrdo vykračuje dlhou svetlou chodbou. Pred mesiacom, tesne pred začiatkom nového akademického roka podpísal zmluvu na novej, svojej škole číslo 5. Jozef stále môže, smie a bude garantovať nejaký študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách.

Kolegyňu Petru nemá v kolektíve takmer nikto rád

17.02.2017

Kolegyňu Petru nemá v kolektíve takmer nikto rád. Nie je to nič prekvapujúce. Je pekná udržiavaná tridsiatnička, mama riaditeľka školy, manžel úspešný podnikateľ. Popri tom sa Petra páči našim trom mužským kolegom, Jožovi pred dôchodkom, Františkovi po druhej puberte a Milanovi, ktorý práve spadol zo školy do pedagogickej reality. A aj preto nemajú Petru [...]

Navštívte svoju ZŠ, prosím

16.02.2017

Včera som bola na hodine jumpingu. Namotala ma naša zástupkyňa, bola som v kolektíve iba pár dní. Vraj jedinečná príležitosť socializácie a športového zážitku. Precvičuje syn jej sestry, toho času našej telocvikárky, niekdajšej riaditeľky. Má licenciu, ak zaplatím permanentku, bude zľava a všetky kolegyne, ktoré chodia si kúpili. Veď je tu aj sociálny fond. A ona [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7347x
Priemerná čítanosť článkov: 2449x

Autor blogu

Kategórie

Archív