Založ si blog

Kolegyňu Petru nemá v kolektíve takmer nikto rád

Kolegyňu Petru nemá v kolektíve takmer nikto rád. Nie je to nič prekvapujúce. Je pekná udržiavaná tridsiatnička, mama riaditeľka školy, manžel úspešný podnikateľ. Popri tom sa Petra páči našim trom mužským kolegom, Jožovi pred dôchodkom, Františkovi po druhej puberte a Milanovi, ktorý práve spadol zo školy do pedagogickej reality. A aj preto nemajú Petru v kolektíve radi.

Petra je učiteľka telom aj dušou. Bola pre toto povolanie zrodená a aj všetky ostatné predpoklady to predurčili. Učiť na ZŠ začala nezadržateľne hneď po škole. Po Gymnáziu. Na začiatku sa venovala telocviku. Obľúbenému predmetu, z ktorého bola počas štúdia oslobodená. Napriek alebo vďaka tomu mala možnosť odpozorovať, nadobudnúť a aplikovať účinné metódy na rozvoj radosti z pohybu žiakov. Tak to má byť, neperspektívnu učiteľku pred dôchodkom nahradila mladosť a dravosť. Síce bez potrebnej kvalifikácie, skúsenosti a základnej výbave slušného správania sa, ale mladosť. Všetko by to bolo skvelé, keby nie nešťastného úrazu a už spomenutej dravosti.

Petra začala študovať učiteľstvo jazykov v externej forme. U nich v rodine správne a včas predvídali, že z módy a nevyhnutnosti to aj na vyšších miestach ľuďom trkne a zavedie tzv. potrebnú kvalifikáciu pedagogických zamestnancov. To aby učili predovšetkým tí, ktorí to aj študovali. Aby sa nedržali pedagógovia v dôchodkovom veku, ktorí v škole rovno umrú. Aby sa nezamestnávali známi, ktorí nemajú o školstve žiadnu predstavu. Aby to školstvo nešlo do… prirýchlo a priokato.

Petrino štúdium malo na kolektív silne synergický účinok. Keďže Petra z jazykov zmaturovala najmä vďaka jazyku svojej mamy a aj externé štúdium cudzích jazykov kedysi za niečo čo sa týka náročnosti stálo, štúdium jej slušne povedané nešlo práve od ruky. Nevedno, či sa mama viac bála, že kvôli nejakým ministerským výmyslom stratí moderného pedagóga alebo to bola hrozba, že na koniec by v hanbe obe pred celou dedinou zostali, ale v každom prípade sa faktor mama opäť úspešne prejavil. Po stručnom pohovore o budúcich úväzkoch sa „vyvolení“ učitelia začali o Petrine štúdium detailnejšie zaujímať. Fakt sami od seba. Zašlo to až do takej miery, že „vybraní“ kolegovia sa ponúkli pomôcť s prepisovaním, neskôr i s vypracovávaním semestrálnych prác, dávali súkromné hodiny a Petra bola po 3 rokoch konečne  o jednu lekciu popredu oproti svojim ôsmakom. Po siedmich úrodných rokoch celý pedagogický zbor zborovo oslavoval na tretí krát úspešne obhájenú diplomovú prácu o moderných vzdelávacích postupoch vo vyučovaní anglického jazyka.

Petra okamžite dostala zmluvu na neurčito a plynulo prešla na vedúcu predmetovej komisie a vedie kolegov, ktorým ešte stále nevrátila materiály, ktoré využívala pri štúdiu. Na poradách sedí za vrchstolom hneď vedľa riaditeľky, zástupkyne a školníka. Ako jediná sa hrá s tabletom aj keď ostatní musia mať vypnuté mobily. Je vyrovnaná, elegantná a asertívna.

Kolegyňu Petru nemá v kolektíve takmer nikto rád. Zapojili sme sa do medzinárodnej spolupráce a koordinovaním projektu bola poverená Petra. Spolu s vybranými kolegami začíname prekladať prvú korešpondenciu pre zahraničných partnerov.

Garantuje študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách

20.02.2017

Pred obedom si profesor Kertéš hrdo vykračoval chodbou. Dokonca si jemne zakrepčil a popiskoval. Na katedre, ktorej garantoval študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách si ho hýčkali. Služobné auto s vodičom ráno pred jeho domom, potom „káva“ s vedúcim katedry, obed vo vybranej reštaurácii, oficiálne 5 hodín prednášok, popravde odučených [...]

Navštívte svoju ZŠ, prosím

16.02.2017

Včera som bola na hodine jumpingu. Namotala ma naša zástupkyňa, bola som v kolektíve iba pár dní. Vraj jedinečná príležitosť socializácie a športového zážitku. Precvičuje syn jej sestry, toho času našej telocvikárky, niekdajšej riaditeľky. Má licenciu, ak zaplatím permanentku, bude zľava a všetky kolegyne, ktoré chodia si kúpili. Veď je tu aj sociálny fond. A ona [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7335x
Priemerná čítanosť článkov: 2445x

Autor blogu

Kategórie

Archív