Založ si blog

Garantuje študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách

Pred obedom si profesor Kertéš hrdo vykračoval chodbou. Dokonca si jemne zakrepčil a popiskoval. Na katedre, ktorej garantoval študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách si ho hýčkali. Služobné auto s vodičom ráno pred jeho domom, potom „káva“ s vedúcim katedry, obed vo vybranej reštaurácii, oficiálne 5 hodín prednášok, popravde odučených nejakým domácim asistentom, večer posedenie s kamarátmi z akademického cechu nedotknuteľných. Paráda.

No, nebolo to vždy tak. Boli časy, keď učil viac ako stredoškolský učiteľ, viedol výskum, písal, publikoval, behal po konferenciách. Súkromný a intímny život na dlhodobom bode mrazu, kariérny postup v nedohľadne. Zmena nastala po 89, kedy sa začali zakladať univerzity charakteru od výmyslu sveta. Doslova naskočil na vlak do Poľska, kde sa docentúra dala vybaviť za pár korún a za pár mesiacov. To nič, že nevedel po poľsky, výrazy z nemčiny si pamätal so západných filmov pre dospelých a po anglicky vymenoval 3 – 4 kluby z Premiership. Hodina hanby, bod zlomu i krížova cesta na poľskej univerzite konfesijného charakteru. Habilitačnú prednášku mu preložil v rámci pracovných povinnosti kolega a pán profesor, toho času iba Jozef K., PhD., sa ju naučil naspamäť. Najedená a podpitá komisia sa dlho radila, no nakoniec s udelením titulu súhlasila. Aj vďaka sľúbenému mecheche v najlepšej reštaurácii v meste.

Od tejto chvíle to už bol nôž v masle. Pán doc už mohol reálne garantovať, iba prostredníctvom svojho mena riešiť projekty a najmä výlučne fiktívne učiť. Aktivity a výstupy so svojím menom ani nestíhal registrovať, nepamätal si, čo všetko napísal, vykonal, vyriešil. Jeho podpis sa po dôležitých dokumentoch množil, najradšej sa rozmnožoval na tých, kde boli finančné čiastky. Pozývali ho do komisií, zborov, štruktúr. Stretal sa s politikmi, podnikateľmi, biskupmi. Do zahraničia veľmi necestoval, s inými odborníkmi alebo profesionálmi z praxe sa nestretal. Z povinností keď mohol, tak sa vyvliekol. K študentom bol arogantný, na podriadených pes a k vybraným štedrý.

Na vrchole svojich akademických síl dokázal byť zamestnaný na 4  školách súčasne a študenti ho spoznali až v štátnicovej komisii. Diplomové práce v jeho mene viedli jeho podriadení a on počas pracovnej doby dohliadal na prestavbu svojej chalupy. Jozef nezabúdal. Nezabúdal na Poľsko a na sľub, ktorý dal. A tak mali autobusy a vlaky z Poľska akademickejších cestujúcich, parkovisko pred univerzitou pripomínalo parkovisko pred trhom na poľsko-slovenskom pomedzí.  Blízke rodiny členov akademickej obce sa museli zmieriť s tým, že podarúnok na katedrách bol vo forme czekolady, Żubrówky a soplice. Odvážnejší sa terigali aj s oscypkom a kielbasou. Na univerzitnom Eldoráde sa nič nemenilo a ak ste boli v správnom rybníku najväčším sumcom, boli ste nedotknuteľný.

Asi je to obyčajné ľudské. Skúšať kam sa dá až zájsť, veď s jedlom rastie chuť. A tak sa prof. Kertéš rozhodol kandidovať na dekana. V kuloároch mal podporu, podradní podriadení mu vymysleli program a kampaň. Aj miesta a funkcie už boli rozhodené medzi kamarátov. Kto je vysoko, slnko na neho riadne svieti, tieň vrhá väčší, aj vták ho skôr o.erie. Protikandidát vytiahol fakty z minulosti, fotky z prítomnosti a finty v budúcnosti.

Profesor si stále hrdo vykračuje dlhou svetlou chodbou. Pred mesiacom, tesne pred začiatkom nového akademického roka podpísal zmluvu na novej, svojej škole číslo 5. Jozef stále môže, smie a bude garantovať nejaký študijný odbor v sociálnych, ekonomických a právnych vedách.

Kolegyňu Petru nemá v kolektíve takmer nikto rád

17.02.2017

Kolegyňu Petru nemá v kolektíve takmer nikto rád. Nie je to nič prekvapujúce. Je pekná udržiavaná tridsiatnička, mama riaditeľka školy, manžel úspešný podnikateľ. Popri tom sa Petra páči našim trom mužským kolegom, Jožovi pred dôchodkom, Františkovi po druhej puberte a Milanovi, ktorý práve spadol zo školy do pedagogickej reality. A aj preto nemajú Petru [...]

Navštívte svoju ZŠ, prosím

16.02.2017

Včera som bola na hodine jumpingu. Namotala ma naša zástupkyňa, bola som v kolektíve iba pár dní. Vraj jedinečná príležitosť socializácie a športového zážitku. Precvičuje syn jej sestry, toho času našej telocvikárky, niekdajšej riaditeľky. Má licenciu, ak zaplatím permanentku, bude zľava a všetky kolegyne, ktoré chodia si kúpili. Veď je tu aj sociálny fond. A ona [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7356x
Priemerná čítanosť článkov: 2452x

Autor blogu

Kategórie

Archív